innehållsförteckning
Ingredienser: Torsk,salt.
Fisk kan ge allergier hos känsliga personer !
————————————————————————————
Näringsvärde per 100 g
Energi | 78 | kcal |
Protein | 18.2 | g |
Kolhydrater | 0 | g |
Fett | 0.5 | g |
Torsktungan brukar vara färska eller saltade.
Torsk tungorna skärs ut strax bakom skäggtömmen och är liksom tungroten samt spetsen på tungan.
Små torsktungor väger ca 15 g och stora runt 35 g. De små anses bäst eftersom de kan stekas hela medan man måste skära ut köttet från de stora. Till förrätt går det åt 3-4 st per person.
Torka av tungorna och lägg dem med ganska mycket salt – 4 st fick drygt 1 tsk salt – i en skål. Låt dem ligga ca 15 minuter. Skölj dem sedan och torka av dem igen. Vänd dem i vetemjöl. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i en klick smör och när det slutat fräsa lägg i de mjölade tungorna med tungsidan ner först. Stekpannan ska stå på lite över medelvärme. Stek tungorna 3-5 minuter på varje sida. Det kan tyckas vara länge och jag blev faktiskt förvånad, men det ska vara länge och därför är det viktigt att pannan inte är för het.
Tag upp dem ur stekpannan och rör ner crème fraiche( ca 1/2 dl/pers och fiskfond som om den är utspädd också är 1/2 dl per person). Koka tills den tjocknat något. För att de stekta tungorna skulle få en riktigt krispig yta så stekte kocken dem hastigt igen i en ny stekpanna med enbart olja. Denna gång hett och bara ca 30 sek på varje sida,
Tungorna serverades med kokt potatis, snabbpickles på grovriven morot som legat i lätt sötat ättikslag, och så gräddsåsen och en skiva citron.
.